sobota 9. července 2016

Recenze: Kapitán Amerika - První Avenger

Původ: USA, 2011
Režie: Joe Johnston
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Hlavní role: Chris Evans (cz Libor Bouček), Hugo Weaving (cz Jan Vondráček), Sebastian Stan (cz Filip Jančík), Tommy Lee Jones (cz Jaromír Meduna), Hayley Atwell (cz Kateřina Petrová), Dominic Cooper (cz Svatopluk Schuller)
Hodnocení ČSFD: 67%
Anotace:
Steve Rogers (Chris Evans) je idealistický mladík, který stejně jako drtivá většina jeho vrstevníků touží vstoupit do armády, aby mohl Americe pomoci zdolat nacisty, až se jeho země zapojí do Druhé světové války. Jenže nemá sebemenší šanci, protože je podměrečný a neduživý a jediným jeho předpokladem je zarputilost, s jakou se nechává opakovaně vyhazovat od odvodových komisí. Ta ve finále rozhodne o tom, že ho vyberou jako vhodného kandidáta pro unikátní vědecký experiment, který má Americe produkovat Supervojáky. Jeho premiéra se vydaří a ze Stevea se díky vědeckému týmu vedeném Dr. Erskinem (Stanley Tucci) stane dokonalá lidská bytost. Na boj s nacisty přesto nedojde, protože se zjeví mnohem nebezpečnější nepřítel. Tajná organizace HYDRA, vedená všehoschopným gaunerem Johannem Schmidtem (Hugo Weaving), totiž začala spřádat vlastní plány na ovládnutí světa. Jejich nedílnou součástí má být i tajná formule Dr. Erskina na výrobu Supervojáků. Steve Rogers dostane štít, který se stane jeho poznávacím znamením, skupinku schopných parťáků a vyrazí do mise, která mu může zajistit nesmrtelnost. Nebo přinést smrt.

Marvel je společnost, kterou vám jistě nemusím představovat. Jsou známí především díky svým superhrdinům, mezi něž se samozřejmě řadí i Kapitán Amerika. Dřív se mi do toho nechtělo, teď jsem si to pustila. Co na Steva Rodgerse říkám?



Že vážně netuším, proč jsem tak dlouho otálela.

Děj je zasazen do druhé světové, takže i milovníci historie si přijdou na své. Steve Rodgers chce za každou cenu do armády, chce pomáhat své zemi, ale nesplňuje podmínky - berou ho jako příliš slabého. Jeho BFF Bucky má ovšem trochu větší štěstí, ale Steve se nehodlá vzdát. A když se objeví doktor, který mu slibuje, že z něj udělá "muže", co může ztratit?


Říkám to narovinu, ten film mě prostě naprosto uchvátil. O válečné filmy moc zájem nemám, ale Steve je Steve. Soucítila jsem s ním od začátku filmu, bylo mi špatně i za něj. Ale víte co, je to hlavní hrdina a těm se prostě fandit musí... fakt, je to postava, se kterou problémy mít nebudete.
No a Bucky, i když tu zrovna moc často nebyl, i tak je to chlap, kterého si nejde nezamilovat. Zvlášť když víte, že hrál Kloboučníka v Once Upon a Time. (A s dlouhými vlasy se mu odolává fakt těžko.) Na obou hercích je vidět, že to prostě umí. Výrazy, hlasy, všechno.

Celé zasazení příběhu včetně záporáka je podle mě taky perfektní. Diváci sice od začátku ví, kdo je záporák a co přesně chystá, ale víte co. Stejně tomu Stevovi budeme fandit, jako bychom to sami nevěděli. Navíc, jak záporné postavy, tak i ty kladné srší hláškami a citáty, které si prostě nejde nezapamatovat. Je to válka, no.
Čím to, že žádný záporák nemá nos?
Dívala jsem se na to i s dabingem a musím říct, že podařený. Místy jsem se trochu divila nad obraty, ale myslím, že to dabéři prožili přesně tak, jak měli, a hlasy podle mě vybrali taky dobře. Ovšem miluju, když nadabují celý film a jen určité pasáže nechají v originále. To jako fakt.


Jediné, co mě trošku mrzelo, byl ten zvuk - hudba byla občas daleko hlasitější než okolní dění a docela to ruší efekt, když tu televizi musíte pořád zeslabovat a zesilovat. Na druhou stranu, jako soundtrack to posloužilo dobře, perfektně to vystihlo určité scény.
Když už jsem u těch záporů, trošku mě překvapil Stevův původní vzhled - nezdálo se vám, že má až moc velkou hlavu na poměr, jak měl ramena a tělo? Počítám, že to dělali přes počítač, ale moc to nevyniklo.

No jo, recenzi píšu tady tři měsíce :D Film to byl zkrátka skvělý, rozhodně stojí za ty dvě hodinky času. Vydržela jsem to bez přestávek, třeba u Iron Mana jsem měla pár dní pauzu, u Capa to prostě nešlo. Uhranulo mě to, a vás to třeba uhrane taky.

Team Cap, nebo Stark? ;) A co vy s Kapitánem? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat